הפרעת קשב וריכוז בילדים

הורות לילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) יכולה להיות קשה ומלחיצה עבור כל הורה. זה יכול להיות קשה להבין מדוע ילדכם מתנהג כפי שהוא ויכול להיות קשה לדעת מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם זה. הפרעת קשב וריכוז יכולה לגרום לילדים להתקשות בתשומת לב, שליטה ברגשותיהם וניהול התנהגותם. הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז חשים לעיתים קרובות מוצפים ומתוסכלים, מכיוון שהם לא תמיד יודעים כיצד להגיב להתנהגות ילדם. כדי להתמודד עם האתגרים של הורות לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, חשוב להבין מהי הפרעת קשב וריכוז, מה גורם לה וכיצד ניתן להתמודד איתה. עם האסטרטגיות והתמיכה הנכונות, הורים יכולים לעזור לילדיהם עם הפרעות קשב וריכוז לשגשג ולמצות את מלוא הפוטנציאל שלהם.

מהי ADHD?

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא מצב המשפיע על אנשים בכל הגילאים, אם כי הוא מאובחן לעתים קרובות בילדות. אנשים עם ADHD מתקשים לשים לב ולשלוט בהתנהגויות אימפולסיביות. לכ-9% מהילדים יש הפרעת קשב וריכוז, והיא מופיעה אצל בנים ובנות כאחד. בעוד שאנשים רבים "גדלים" מהתסמינים שלהם כשהם מתבגרים, יש אנשים הסובלים מההפרעה לאורך כל חייהם וזקוקים לאסטרטגיות לכל החיים כדי לנהל את הסימפטומים ולנהל חיים מוצלחים. ADHD היא הפרעה נוירולוגית המשפיעה על יכולתם של אנשים לשים לב, לווסת רגשות ולשלוט בדחפים. כל אלה הם הפונקציות של קליפת המוח הקדם-מצחית, אזור המוח השולט במיומנויות אלו. מכיוון שקליפת המוח הקדם-מצחית של אנשים עם הפרעת קשב וריכוז אינה פועלת ביעילות כפי שהיא צריכה, יש להם בעיות עם הכישורים הללו.

גורמים להפרעות קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז נגרמת על ידי הבדלים באופן שבו חלקים מסוימים במוח מחוברים ומווסתים. מדענים אינם יודעים מה בדיוק גורם להבדלים הללו במוח. מחקרים הראו שגנטיקה, סיבוכים טרום לידתיים וסיבוכים, תזונה לקויה וחשיפה לרעלים יכולים כולם להיות גורמים תורמים. חלק מהמחקרים מצביעים גם על כך שחוויות ילדות מוקדמת ופרקטיקות הורות עשויות להיות קשורות להתפתחות ההפרעה. במילים אחרות, האופן שבו אנשים גדלים יכול להשפיע על הסבירות שהם יפתחו את הסימפטומים של ADHD בשלב מאוחר יותר בחיים. הפרעת קשב וריכוז אינה נגרמת מהורות גרועה או טיפול לקוי בילדים.

תסמינים של ADHD

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים להפגין מגוון של התנהגויות, כולל בעיות בתשומת לב, התנהגויות אימפולסיביות, היפראקטיביות והסחת דעת בקלות. חשוב לציין שלא לכל הילדים עם התנהגויות אלו יש ADHD. ייתכן שיש להם תנאים אחרים שיכולים גם לגרום לתסמינים אלה, או שהם עשויים להיות רק חלק מהתפתחות הילד הרגילה. הורים ומטפלים צריכים לדבר עם הרופא שלהם אם הם חוששים שהתפתחות ילדם לא בדרך. לאבחון הפרעת קשב וריכוז, רופא ייקח בחשבון את שלב ההתפתחות של הילד (למשל האם הילד בגיל המתאים לביצוע מיומנויות מסוימות), חומרת התסמינים והאם סביבת הילד תומכת ומטפחת. להלן כמה דוגמאות לתסמינים שעשויים להצביע על כך שלילד יש הפרעת קשב וריכוז: קושי בתשומת לב למשימות או הוראות אי סיום לימודים או משימות ביתיות, התלבטויות או התפתלות לעיתים קרובות לא מצליח להישאר בישיבה. אחרים לא מסיימים את מה שהם מתחילים משחק רועש נראה לא מבין את ההשלכות של מעשיהם

אבחון של ADHD

כמו כל ההפרעות, אבחנה של ADHD היא שיפוט קליני המבוסס על מערכת קריטריונים. מאחר שתסמינים של ההפרעה יכולים להיגרם על ידי מצבים רפואיים אחרים או בעיות התפתחותיות, מומחים רפואיים משתמשים בסט של הנחיות סטנדרטיות ("רשימת בדיקה") כדי לקבוע אם לאדם יש את המצב או לא. ההנחיות מסתכלות על המידע הבא: גיל ושלב התפתחות של האדם (למשל האם הם נמצאים בטווח הגילאים הנכון כדי להיות מסוגל לעשות דברים מסוימים) חומרת התסמינים השפעת התסמינים על חייו של האדם (למשל האם הם יש קשיים משמעותיים בחייהם עקב התסמינים) נוכחות של מצבים רפואיים או התפתחותיים אחרים שעשויים להסביר את התסמינים ההערכה נועדה לסייע לרופאים לשלול הסברים אפשריים אחרים לתסמינים.

טיפול בהפרעות קשב וריכוז

אין גישה אחת המתאימה לכולם לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. הגישה המתאימה ביותר היא זו שמכירה ולוקחת בחשבון את הצרכים והיכולות של כל אדם. המשמעות עשויה להיות שתכנית הטיפול משתנה עם הזמן, ככל שהפרט והצרכים שלו משתנים. השלב הראשון בטיפול הוא שהרופא יעריך את צרכיו של הפרט ויתאים את הטיפול בהתאם. הרופא גם יבדוק את האפשרות של בעיות אחרות שעשויות לתרום לתחושות המצוקה והאומללות. לאחר שהרופא ערך אבחנה ותכנן את תוכנית הטיפול, חשוב שהפרט והאנשים הסובבים אותם יהיו מודעים לטיפול, ולאופן שבו הוא עשוי להשפיע על חיי היום-יום שלהם. חינוך בני משפחה וחברים על המצב יכול לעזור להם להבין את האתגרים העומדים בפני האדם, ולספק להם כלים לעזור לתמוך ולעודד את הפרט.

טיפים להורות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז

אמנם אין תרופה להפרעות קשב וריכוז, אבל יש דרכים לנהל את הסימפטומים ולעזור לילדים ובני נוער לנהל חיים מאושרים ומוצלחים. להלן מספר טיפים שיסייעו בניהול התסמינים ובמתן תמיכה לילד עם צורכי ADHD: צור שגרה יומיומית: שגרה ומבנה חשובים לילדים עם ADHD. הם עוזרים להם להרגיש בטוחים ורגועים ומפחיתים את הסחות הדעת ו בעיות שהם מתמודדים איתם בחיי היומיום. ודא שלילדך יש זמן שינה מוגדר המתאים לשלב ההתפתחותי שלו. קבע שגרה יומית עקבית עבור ארוחות, שיעורי בית, מטלות ופעילויות מחוץ ללימודים. אל תעמיס על ילדך יותר מדי פעילויות. חשוב למצוא איזון בין להיות פרודוקטיבי לבין זמן השבתה רב. עזרו לילדכם להגדיר יעדים ניתנים להשגה ולזהות את החוזקות והחולשות שלו. זה יעזור להם לבנות ביטחון עצמי ולהרגיש גאים בהישגיהם.

הצבת ציפיות וגבולות

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים להיאבק בשליטה בדחפים ועשויים לפעול מבלי להתחשב בהשלכות של מעשיהם. הם עשויים להיות אימפולסיביים וחסרי סבלנות, ומתקשים לתקשר ולהמתין לתורם. ייתכן שהם לא לגמרי מבינים את הרעיון של מתן זמן, אובדן דברים או מעקב אחר משימות. בעיות אלו עלולות להוביל לבעיות בבית הספר, בבית ועם חברים. הורים יכולים לעזור לילדיהם להתגבר על אתגרים אלו על ידי הצבת ציפיות ברורות ומתן משוב חיובי ועקבי. הצבת ציפיות ברורות יכולה לסייע במניעת התנהגויות שגויות, ולעודד פעולות חיוביות. לדוגמה, אם ילדכם תמיד שוכח להביא את שיעורי הבית שלו הביתה, הציבו ציפייה ברורה שהם חייבים להביא אותם הביתה בכל ערב.

בניית הערכה עצמית לילדים עם הפרעות קשב וריכוז

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים להיאבק בהערכה עצמית, במיוחד כאשר מתגרים בהם או מציקים להם, או כאשר משווים אותם לעמיתיהם. זה יכול לגרום להם להרגיש עצובים, מתוסכלים וכעסים. הורים יכולים לעזור לילדיהם לבנות הערכה עצמית על ידי שבח להם על החוזקות וההישגים שלהם, ועל ידי מתן תמיכה ועידוד כאשר הם מתמודדים עם אתגרים. שוחח עם ילדך על יתרונותיו ותחומי העניין שלו, וכיצד הם יכולים להשתמש בהם כדי לעזור להם להרגיש בטוחים יותר וגאים יותר במי שהם. מצא דרכים חיוביות לעודד את ילדך למצות את מלוא הפוטנציאל שלו. שבחו את ילדכם כשהם מצליחים, עזרו לו למצוא מדריכים ומודלים חיוביים לחיקוי, ותמכו בו כאשר הם זקוקים לעזרה או עידוד.

התמודדות עם התנהגויות מאתגרות

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז מתקשים לרוב לווסת את רגשותיהם ועשויים לסבול מהתקפי זעם או התמוטטות כשהם מרגישים מוצפים. סוגים אלה של התנהגויות מאתגרות נפוצים אצל אנשים עם ADHD ויכולים להיות קשים לניהול. הורים צריכים לנסות להחליש את המצב ולהציע משוב חיובי ועקבי כדי לעזור לילדם להחזיר את השליטה על רגשותיו ומעשיו. נסו לא לקחת את ההתנהגות אישית. זכור שילדך אינו מאתגר אותך כי הוא רוצה להרגיז אותך. התסכול והתחושות של ההצפה משתלטים, וילדכם אינו מסוגל להתמודד איתם בצורה בריאה.

ניהול מתח וטיפול בעצמך

כהורה, לעתים קרובות אתה עשוי להרגיש כאילו אתה פועל על ריק. גידול ילד עם ADHD יכול להיות מלחיץ, גוזל זמן ומאתגר. הורים יכולים לעזור להקל על הלחץ בחייהם על ידי מתן זמן לטיפול עצמי. חשוב להקדיש פסק זמן מהיום כדי לעשות את הדברים שעוזרים לך להירגע ולהמריץ מחדש.